Japanse encefalitis

Japanse Encefalitis wordt overgedragen door een bepaalde muggensoort. Reizigers raken zeer zelden besmet.
Header illustratie

Wat is Japanse encefalitis?

Japanse encefalitis is een virusinfectie die soms een ontsteking van de hersenen geeft. Dit kan leiden tot sterfte. Besmetting vindt plaats door beten van een specifieke muggensoort (Culex). Slechts een heel klein percentage van de infecties leidt tot ziekte. De meeste mensen hebben of geen symptomen of heel mild: grieperig met koorts, spierpijn en hoofdpijn. In ernstige gevallen kan hersen(vlies)ontsteking optreden met hoofdpijn, braken en sufheid, coma en epileptische aanvallen. De problemen met de ademhaling en de verlammingen kunnen leiden tot de dood.

De ziekte begint plotseling met hoge koorts, hoofdpijn en bewustzijnsstoornissen, gevolgd door spraak- en motorische stoornissen. Uiteindelijk treedt coma op. Bij kinderen begint het vaak met verminderde eetlust, misselijkheid en buikpijn. De tijd tussen besmet worden en ziekte ligt tussen de vijf en vijftien dagen.

Hoe loop ik Japanse encefalitis op?

De mug die Japanse encefalitis overbrengt bijt vooral in de schemering ’s avonds en broedt in rijstvelden. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. De ziekte komt voor in grote delen van Zuid- en Oost-Azië, vooral op het platteland in gebieden waar veel rijstvelden en varkensboerderijen aanwezig zijn en aan de rand van steden. Ieder jaar worden ongeveer 50.000 gevallen gemeld van deze ziekte. 

Hoe voorkom ik besmetting met Japanse encefalitis?

  • Wij adviseren vaccinatie alleen bij specifieke omstandigheden. De serie vaccinaties tegen Japanse encefalitis bestaat uit twee vaccinaties. Omdat de vaccinatie slechts 2 jaar bescherming geeft, is een herhaling nodig bij een nieuw bezoek aan een gebied waar deze ziekte voorkomt. Vraag hierover advies bij de GGD.
  • Ga buiten het besmettingsseizoen naar het platteland van Azië.
  • Bescherm jezelf tegen muggenbeten

Meer weten?

Maak nu een afspraak

Ga jij op reis? Zoek op deze GGD website welke vaccinaties je nodig hebt en welke maatregelen je verder kunt treffen.