Legionella

Elk jaar lopen toeristen legionella op in hotels, op campings en ook op cruiseschepen. Legionella bacteriën komen wereldwijd voor, ook in Nederland.
Header illustratie

Wat is legionella?

Legionella is een bacterie die bij inademing een ernstige longontsteking kan veroorzaken. Legionella groeit in waterleidingen waarin het water een tijd heeft stilgestaan. Een besmetting kan hierdoor makkelijker plaatsvinden. Vooral personen met een verminderde weerstand lopen risico. De ziekteverschijnselen van legionella kunnen variëren van een lichte griep tot een zeer ernstige longontsteking. De ernstige vorm ontstaat vaak als het afweersysteem de bacteriën niet kan opruimen. Een groot deel van de infecties verloopt echter zonder dat iemand klachten heeft.

De tijd tussen besmet worden en ziek worden is ongeveer 5 tot 14 dagen. Neem contact op met een arts bij klachten als: hoge koorts, snel opkomende hoofdpijn, spierpijn, hoesten/kortademigheid, braken en diarree.

Hoe loop ik legionella op?

De bacterie zit in verneveld water, zoals bij het nemen van een douche. Ook airconditioning kan een bron van infectie zijn. De bacterie kan in warm water groeien bij een temperatuur tussen de 20 en 50 graden, de ideale groeitemperatuur is 37 graden. De tijd tussen besmet worden en ziek worden is gemiddeld twee tot veertien dagen. De meeste mensen worden niet ziek. De kans om ziek te worden na besmetting is groter als je:

  • ouder bent dan 40 jaar;
  • rookt;
  • veel alcohol drinkt;
  • een verminderde weerstand heeft, bijvoorbeeld door een ziekte.

Water uit de kraan drinken is geen probleem. Er is geen vaccin om een legionellabesmetting te voorkomen. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar.

Hoe voorkom ik een besmetting met legionella?

  • Laat bij aankomst in je hotel/appartement/caravan eerst het koude en dan het warme water twee minuten doorstromen. Een douchekop kun je het beste in een emmer laten doorlopen. Leg eventueel een handdoek over de emmer; dat geeft minder verneveling. Zet altijd een raam of deur open in die ruimte en verlaat de ruimte.
  • Thuiskomen na de vakantie: laat ook thuis alle leidingen enkele minuten doorstromen met alleen heet water. Voor het behandelen van leidingen uit een bubbelbad volg je de instructies van de fabrikant op. Laat de tuinslang na gebruik altijd goed leeglopen en laat de slang niet in de zon liggen.

Meer weten?

 

Maak nu een afspraak

Ga jij op reis? Zoek op deze GGD website welke vaccinaties je nodig hebt en welke maatregelen je verder kunt treffen.