Meningitis of Meningokokkenziekte

Meningokokkenziekte wordt door hoesten/niezen van mens op mens overgedragen. De ziekte kan ernstig verlopen en soms zelf de dood als gevolg. Voor reizigers bestaat alleen een vaccin tegen de typen, A, C, W135 en Y. Dit vaccin is verplicht voor pelgrims vanaf 1 jaar naar Mekka i.v.m. het visum.
Header illustratie

Wat is meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte is een ernstige ziekte, veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Besmetting kan leiden tot hoge koorts, koude rillingen, spierpijn, braken, hoofdpijn en nekstijfheid en gestoord bewustzijn. Bij zeer ernstige vormen kan huiduitslag voorkomen met huidbloedinkjes op de romp en de ledematen. De ziekte kan zeer ernstig verlopen en soms zelfs de dood tot gevolg hebben. De behandeling bestaat uit het toedienen van antibiotica via een infuus.

Hoe loop ik meningokokkenziekte op?

De ziekte wordt door hoesten/niezen van mens op mens overgedragen. Meningokokkenziekte komt overal ter wereld voor. Groep A komt vooral in ontwikkelingslanden voor, groep B vooral in ontwikkelde landen en groep C komt overal voor. Meningokok W135 veroorzaakt af en toe infecties bij Mekkagangers. In de landen ten zuiden van de Sahara in Afrika zijn er in de droge maanden (december – juni) regelmatig epidemieën door meningokokken A, vooral in de “meningitis gordel”.
De tijd tussen besmet worden en ziekte is gemiddeld drie tot vier dagen.

Hoe bescherm ik mezelf tegen meningokokkenziekte?

Vaccinatie met één prik biedt bescherming tegen meningokokken van type ACWY. Het advies om te vaccineren hangt af van je bestemming, de verblijfsduur, al dan geen intensief contact met lokale bevolking en de verblijfsomstandigheden. Vermijd nauw contact met zieke mensen. Voor kinderen jonger dan 1 jaar geldt een aangepast advies. Vraag hierna bij de GGD in jouw regio. 

Voor reizigers bestaat een vaccin tegen de typen A, C, W135 en Y. Dit vaccin is verplicht voor pelgrims naar Mekka i.v.m. het visum.

Mensen met bepaalde medische problematiek (bijv. milt verwijderd) adviseren wij ook hiertegen te vaccineren. Dit bespreken we met je tijdens het vaccinatiespreekuur.

Meer weten?

Maak nu een afspraak

Ga jij op reis? Zoek op deze GGD website welke vaccinaties je nodig hebt en welke maatregelen je verder kunt treffen.