Gele koorts

Wat is gele koorts?

Gele koorts (yellow fever) is een ernstige infectieziekte. Het veroorzaakt bloedingen, geelzucht en koorts. Vandaar de naam "gele koorts". Gele koorts kan na drie tot zes dagen koorts, spierpijn, hoofdpijn, koude rillingen, misselijkheid en braken geven. Het varieert van een mild griepachtig beeld tot een ernstige en vaak fatale vorm. Hierbij worden lever en nieren aangetast met bloedingen uit alle lichaamsopeningen. In het laatste geval is het overlijdenspercentage hoog. Een doorgemaakte infectie leidt tot levenslange immuniteit. Er bestaat geen behandeling.  

Hoe loop ik gele koorts op?

Een mug van het type Aedes en Haemagogus brengt het gele koortsvirus over door een steek. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Het virus komt alleen voor in Afrika en delen van Zuid- en Midden Amerika. De tijd tussen besmet worden en ziekte is gemiddeld drie tot zes dagen.

Hoe bescherm ik mezelf tegen gele koorts?

Het gele koorts vaccin heeft wat meer bijwerkingen dan andere vaccins. Zwangeren en ouderen (> 60 jaar) hebben hier meer kans op en bij hen moet individueel bepaald worden of ze het vaccin kunnen krijgen. Mensen die allergisch zijn voor kippeneiwit kunnen het gele koorts vaccin in principe niet gebruiken, soms kan een proefdosis gegeven worden. De gele koorts mug steekt voornamelijk overdag, muggenwering is belangrijk.

Verplichte gele koortsvaccinatie na tussenstop

Diverse landen stellen een gele koorts vaccinatie verplicht na ‘in transit’ te zijn geweest in een land waar gele koorts voorkomt. 

Let op: Vraag altijd bij uw GGD na of een gele koorts vaccinatie voor uw reis nodig is en kijk in de landenzoeker op deze website.

Meer weten?

Kijk bij reistips voor nog meer tips op reis.

11-5-2016