Hepatitis B

Wat is Hepatitis B?

Hepatitis B is een besmettelijke infectie van de lever, veroorzaakt door een virus. Bloed en sperma kan besmet zijn. De ziekte begint met een griepachtig beeld met koorts, misselijkheid, pijn in de bovenbuik, vermoeidheid en geelverkleuring van ogen en huid. De ontlasting is stopverfkleurig
en urine theekleurig. Velen, vooral kinderen, krijgen geen/weinig klachten, maar zijn daarbij echter wel besmettelijk voor anderen. 90% van de volwassenen geneest; de overige 10% blijft het virus bij zich dragen (dragerschap). Zij blijven besmettelijk voor anderen en hebben een verhoogde kans op levercirrose (verlittekening van de lever) of leverkanker.

Hoe loop ik Hepatitis B op?

Behalve bloed-bloed contact (wondjes of gebruikte injectienaald) of seks (zonder condoom) kunt u hepatitis B ook oplopen door:

  • tatoeages of piercings
  • medische handelingen;
  • het gebruik van gebruikte scheermesjes bij een kapper in landen waar de hygiëne te wensen overlaat.

De tijd tussen besmet worden en ziekte varieert van vier weken tot zes maanden. Hepatitis B komt wereldwijd voor. Ook in Nederland kan men besmet raken, maar het risico is hoger in Azië, tropisch Afrika en bepaalde landen in Zuid-Amerika.

Hoe bescherm ik mezelf tegen Hepatitis B?

Laat u vaccineren voor landen waar hepatitis B voorkomt. Maak hiervoor gemakkelijk een afspraak. Vrij veilig (condoom gebruiken). Condooms beschermen ook tegen hiv en
andere
seksueel overdraagbare aandoeningen. Neem altijd condooms mee als u zonder partner op vakantie gaat!

Meer weten?

Kijk bij reistips voor nog meer tips op reis.

Voor meer informatie over Hepatitis B en andere soorten van hepatitis kunt u terecht op de website van het RIVM.