Malaria - malariapillen

Wat is malaria?

Malaria is een ziekte die doorgaans hoge koorts geeft en wordt veroorzaakt door een steek van een mug van de soort Anopheles. De mug spuit door de steek parasieten in het bloed. De vroege verschijnselen van malaria zijn koorts, moeheid, hoofdpijn en spierpijn. Verder kunnen diarree, braken en hoesten met kortademigheid voorkomen. Een malaria-aanval kan erg op griep lijken. Denk daarom bij koorts of griep die langer dan twee dagen aanhoudt, aan malaria. Heeft u koorts tijdens uw reis in malariagebied of in de eerste maanden na thuiskomst? Laat dan altijd ook uw bloed onderzoeken op malaria.
Malaria kan behandeld worden. Hoe sneller men begint met behandelen hoe groter de kans op herstel. De tijd tussen besmet worden en ziekte is gemiddeld tien tot veertien dagen.

Hoe loop ik malaria op?

De malariamuggen steken tussen zonsondergang en zonsopgang. De mug is klein, zoemt praktisch niet, waardoor u de steek nauwelijks opmerkt. Er zijn verschillende vormen van malaria. De gevaarlijkste is ‘malaria tropica’, die binnen enkele dagen dodelijk kan zijn. Behandeling in een vroeg stadium is noodzakelijk. De andere vormen van malaria zijn goedaardiger: de verschijnselen zijn hetzelfde, maar er treden geen ernstige complicaties op.
Malaria komt met name voor in tropische- en subtropische gebieden. In een aantal gebieden varieert het risico volgens de seizoenen. Boven de 2.000 meter is malaria zeldzaam, maar ook sterk afhankelijk van het land dat u bezoekt. Vraag daarom altijd advies bij de GGD of dit ook geldt voor het land dat u bezoekt. Er overlijden naar schatting 1,5 tot 2,7 miljoen mensen per jaar aan malaria.

Hoe bescherm ik mezelf tegen malaria?

Malaria kunt u op verschillende manieren voorkomen: door het slikken van pillen en het treffen van antimugmaatregelen. Het slikken van pillen kan per gebied verschillen en is ook afhankelijk van het reisdoel en de reisduur. Individuele factoren zoals uw eigen gezondheid spelen ook een rol. Slik uw tabletten volgens voorschrift en maak altijd de kuur af.

Antimugmaatregelen:

  • Draag ’s avonds en ‘s nachts bedekkende kleding; lange broek, lange mouwen, sokken
  • Smeer de onbedekte huid in een muggenmiddel met DEET of Icaridin.
  • Slaap ’s nachts onder een geïmpregneerde klamboe.
  • Zet de ventilator of airco aan: muggen hebben een hekel aan tocht en kou.
  • Draag lichte kleuren: muggen voelen zich aangetrokken tot donkere kleding.
  • Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen.
  • Gebruik geen parfum of geurende deodorant of aftershave.

Er bestaat geen vaccin tegen malaria.

Noodbehandeling malaria

Als je naar een gebied gaat waar dagelijks gebruik van malariatabletten niet nodig is, dan wordt  in sommige gevallen een kuur ter behandeling van malaria meegegeven bij de GGD. Dit heet een ‘noodbehandeling’. Lees verder om te zien wanneer je een noodbehandeling moet innemen.

Meer weten?

Kijk bij reistips voor nog meer tips op reis.

Meer over malaria op de website van het RIVM.