Rabiës

Wat is rabiës?

Rabiës (hondsdolheid) is een ernstige infectie van de hersenen, veroorzaakt door een virus. Rabiës begint met griepachtige verschijnselen. Vervolgens kunnen ofwel hyperactiviteit en
krampen ofwel verlammingsverschijnselen optreden. Rabiës is een zeer ernstige ziekte die vrijwel altijd tot de dood leidt. Jaarlijks overlijden er in de wereld rond de 59.000 mensen aan rabiës*

Hoe loop ik rabiës op?

Als u wordt gebeten dringt het rabiësvirus het lichaam binnen door wondjes in de huid of via de slijmvliezen (ogen en mond). Dit kan ook wanneer u gelikt of gekrabt wordt. Veel toeristen blijken te worden gebeten of gekrabd door honden of apen. Maar ook zoogdieren zoals katten en vleermuizen kunnen rabiës overbrengen. Rabiës komt voor bij zowel wilde dieren als huisdieren.

In Nederland komt de ziekte nauwelijks voor. We zien de ziekte voornamelijk als importziekte. De tijd tussen besmet worden en ziekte is gemiddeld 20 tot 60 dagen. Dit hangt af van de plaats van bijv. de beet. Dat wil zeggen: hoe dichter de beet bij het centrale zenuwstelsel zit, des te korter is de tijd tot ziekteverschijnselen ontstaan. Het varieert uiteindelijk van vijf dagen tot een jaar.

Hoe bescherm ik mezelf tegen rabiës?

  • Vermijd al het contact met dieren, hoe schattig ze er ook uit zien. Raak geen dode dieren aan.
  • Geef uw kind duidelijke instructies over omgaan met dieren in het buitenland.
  • Soms worden vaccinaties tegen rabiës aangeraden.
    Een vaccinatieserie bestaat uit twee prikken volgens een vast schema (dag 0, 7). Dit geeft een levenslange basisbescherming. De vaccinatie wordt in de spier in de bovenarm toegediend. Sommige GGD-en bieden ook vaccinatie in de huid aan. Er zijn dan twee prikken per keer nodig. Deze methode is goedkoper.
  • Let op: gebruikt u medicijnen die de afweer verlagen? Dan geldt voor u een ander schema. Maak bij voorkeur 6 weken voor vertrek een afspraak.

Wat te doen bij een gelopen risico?

  • Laat u direct behandelen bij een beet, krab of lik van een mogelijk besmet dier. Maak de wond goed schoon met water en zeep en ontsmet deze met jodium of alcohol 70%. Bel direct naar de alarmcentrale van uw ziektekostenverzekeraar, ook als u vooraf tegen rabiës bent ingeënt. Zij kunnen adviseren over de nodige behandeling en helpen u zoeken waar deze behandeling beschikbaar is. Soms zijn antibiotica of een tetanusvaccinatie nodig.
  • Op basis van de verwonding bepaalt de arts welke behandeling u moet krijgen na een incident. Zorg dat u altijd uw vaccinatiegegevens bij u heeft.
  • Heeft u na uw reis nog vaccinaties nodig na een incident, bel dan de GGD.

Meer weten?

Kijk bij reistips voor nog meer tips op reis.

Lees de informatie over rabiës op de website van het RIVM.

*MMWR 18dec 2015