Medische behandeling in buitenlands ziekenhuis

U bent op vakantie en hebt plotseling medische hulp nodig. Of … het wachten op een knie- op heupoperatie duurt u in Nederland te lang. In een buitenlands ziekenhuis kunt u vaak heel snel terecht. De keus is misschien snel gemaakt, maar welke risico’s zitten er aan een behandeling in het buitenland?

Een ziekenhuisopname kan zomaar ineens gebeuren

Miljoenen Nederlanders reizen jaarlijks de hele wereld over. Hoe langer  de reis, hoe groter het risico op gezondheidsproblemen. Maar ook de vergrijzing speelt een rol. Steeds meer senioren reizen, al dan niet met medische problematiek. Gelukkig gaat dat meestal goed, maar soms kan een behandeling in het ziekenhuis noodzakelijk zijn. Zo kan een infectie met een bacterie die dysenterie veroorzaakt leiden tot bloedige diarree en uitdroging. Malaria geeft heel hoge koorts, ook dan is medische behandeling noodzakelijk. In beide gevallen is opname in een lokaal ziekenhuis en een infuus met vocht en medicijnen nodig zijn. Maar zijn hier eigenlijk risico’s aan verbonden?

Hepatitis B, C en HIV

Wanneer u in een lokaal ziekenhuis in de (sub)tropen belandt en u krijgt een prik toegediend of een infuus, dan is het wel noodzakelijk dat men steriele naalden gebruikt. Doet men dat niet, dan ligt een ziekte als Hepatitis B,  Hepatitis C  en HIV op de loer. Hierdoor kunt u zelf ook een bron van besmetting voor anderen worden. Probeer daarom bij een behandeling in het buitenland altijd medicijnen in pillenvorm te krijgen. Spreek met uw reisgenoten af, dat wanneer iemand medische hulp nodig heeft, de ander erop let dat  naalden uit steriele verpakkingen worden genomen.

MRSA

Gaat u voor een operatie naar het buitenland (dat kan zeker ook in Europa zijn) of moet u op een (sub)tropische bestemming plotseling geopereerd worden, dan kunt u de MRSA- bacterie, oplopen, in de volksmond  “ziekenhuisbacterie”. Het is een variant van de streptococcus aureus, die gemiddeld  30% van de bevolking  regelmatig bij zich draagt in de neus en op de huid.  Gezonde mensen worden hier niet ziek van. Heeft u echter door ziekte een verminderde weerstand, dan kan de bacterie infecties veroorzaken, die kunnen leiden tot een zweer maar ook tot bloedvergiftiging of longontsteking. Dat laatste komt gelukkig niet vaak voor. De MRSA bacterie reageert helaas niet op vele soorten antibiotica. U kunt de bacterie meenemen als u op vakantie bent behandeld in een buitenlands ziekenhuis. Moet u daarna in Nederland een ingreep ondergaan, dan zal u altijd gevraagd worden of u in het buitenland bent behandeld.

Bereid u voor

Bereid u goed voor, voordat u besluit zich te laten behandelen in een buitenlands ziekenhuis en laat eventuele reisgenoten erop toezien dat er in elk geval met steriele materialen wordt gewerkt. Alleen voor hepatitis B kunt u tevoren een vaccinatie halen. Deze vaccinatie bestaat uit een serie van 3 prikken over een periode van 6 maanden.  Maak hiervoor op tijd een afspraak.

Meer informatie

Meer over MRSA kunt u vinden op de website van MRSA-net