Uitbraak Zika virus Midden- en Zuid-Amerika

Lees voor
Translate: select the text below, select "vertalen" and choose your language

Sinds 2014 is er een uitbraak van Zikavirus in Zuid- en Midden-Amerika. Vanuit Paaseiland (Chili) verspreidde het virus zich naar deze gebieden. Ook Kaapverdië en een aantal Caribische eilanden melden Zikavirus-infecties. Voor een actueel overzicht van landen kijkt u op de website van het RIVM. Het virus wordt overgedragen via een besmette mug. Er zijn aanwijzingen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.

Wat betekent een infectie met Zikavirus?

Een infectie met het Zikavirus verloopt waarschijnlijk in driekwart van de gevallen zonder symptomen. Krijgt iemand wel klachten dan lijkt dat griepachtig. Denk aan iets verhoogde temperatuur, spierpijn, malaise en hoofdpijn, maar het kan ook ergere klachten geven. Het lijkt dus heel erg op een infectie met dengue.  De klachten kunnen 2-7 dagen duren. De tijd tussen besmet worden en ziek worden varieert van 3-12 dagen.

Zwangerschap en Zikavirus

Er zijn aanwijzingen dat een infectie met dit virus, opgelopen tijdens de zwangerschap, een verhoogde kans geeft op afwijkingen bij het ongeboren kind.

Kijk voor adviezen op de pagina over de ziekte Zika.

Meer weten?

  1. Veel gestelde vragen zwangerschap en zika
  2. Algemene info website van het RIVM
  3. Info van CDC

11-5-2016