Kuuroord met een luchtje

Auteur:
Wilbert van Haneghem
Wilbert van Haneghem
Wilbert van Haneghem is purser bij luchtvaartmaatschappij KLM, reist privé veel en is freelance schrijver. Het liefst combineert hij dit door te schrijven over zijn reisavonturen; in blogs en in boeken. Op een inspiratiemeeting van GGDReisvaccinaties in 2018 sprak hij hoe je van een belevenis een blog maakt. Wilbert blogt over zijn reisbelevenissen uit meer dan 110 landen.
Header illustratie

De Azerbeidzjaanse arts plaatst zes zuignapjes één voor één op mijn borstkas. Om mijn polsen en enkels zet ze gekleurde plastic klemmen. Ze spreekt goed Engels en zegt: ‘Relax.’ Het zou mij niet verbazen als deze zuignapjes nog gebruikt zijn voor de medische test van Joeri Gagarin voordat hij in 1961 zijn ruimtereis maakte. ‘Healthy!’ is het oordeel van de arts in de Naftalan kliniek. In het plaatsje Naftalan zijn tientallen voormalige Russische sanatoria die de naar die plaats genoemde behandeling uitvoeren.

Ruwe olie als chocolade

In de hoofdstad Bakoe is ook zo’n ziekenhuiskliniek: daar ga ik  een bad nemen… in ruwe olie! Het glibberige, stinkende smeermiddel brengt niet alleen voertuigen en vliegtuigen op gang, volgens de website van de kliniek is een onderdompeling erin goed voor werkelijk elke denkbare kwaal. Ik lijd nergens aan, maar ik zag het in een reisprogramma en wilde dit wel eens meemaken.

Medisch goedgekeurd mag ik naar de volgende kamer. De benzinelucht komt me al tegemoet. Een kleine, kordate vrouw met een geblondeerde paardenstaart sommeert mij in een behandelkamertje alle kleding uit te trekken. Met een ‘Yes, come here’ wenkt ze me naar de badkamer. ‘Go!’ Ze wijst naar een witte badkuip met een bodem vol bruine smurrie. Het lijkt wel chocolade, maar de geur verraad anders, voorzichtig glibber ik erin. Ze zet een kraantje open waardoor warme olie langs mijn voeten de badkuip vult. Weer moet ik aan gesmolten chocolade denken. Ik krijg medelijden met de vrouw die de hele dag in deze enorm sterke benzinelucht staat. Voor mij is de maximum tijd om in bad te liggen tien minuten, waarna een minimaal twintig minuten durende douchebeurt nodig zou zijn om alles schoon te schrobben. Zou het op olieplatformen ook zo ruiken? Met voorzichtige bewegingen, ik wil niet kopje onder gaan, smeer ik het goedje over mijn armen en borstkas. Als dikke stroop glijdt het tussen mijn vingers.

Van ‘Love’ naar metalen liniaal

De vrouw komt om de paar minuten controleren of alles goed gaat. Ik vermaak me opperbest, het is intussen net een echt kuuroord en ik vind het jammer dat de tijd alweer voorbij is, ze heeft de stop eruit getrokken. De vrouw schraapt met een metalen liniaal mijn armen en handen schoon. Dan mag ik – met behulp van de hoognodige handgrepen op de muur – voorzichtig opstaan. De liniaal beroert nu elk deel van mijn lichaam. Op het zwarte T-shirt en joggingbroek van de vrouw staat in fluorescerend roze letters ‘Love’ geschreven, maar haar eh… ‘ruwe’ bewegingen zijn verre van liefdevol.

‘Ready!’ roept ze als mijn gehele voor- en achterkant van de ergste olielaag heeft ontdaan. Ze wijst naar de douche. Het kost inderdaad nog twintig minuten om me schoon te boenen. Ik bedank de vrouw en andere medewerkers. Hoe het ging, wil de receptioniste weten. ‘Super!’ is mijn antwoord. Door mijn hoofd gaan vele woordspelingen. Want het was echt niet normaal, of ben ik nou oliedom? Gelukkig ben ik niet de enige gast, de man na mij is een Rus. Vast een oligarch.

Volgende week vertelt Wilbert over zijn schipbreuk bij de Sunda Eilanden.

Tips van Dirk:

  • Overweeg een vaccinatie tegen hepatitis B als je van plan bent ‘medische’ behandelingen te ondergaan in het buitenland : tatoeage, piercing, massage, acupunctuur, scheren.
  • Zorg voor een goede reisverzekering.
  • Download de app GGDreistmee voor handige tips op reis.
Afbeelding

Maak nu een afspraak

Op de hoogte over je benodigde vaccinaties voor de reis naar Kuuroord met een luchtje en een afspraak maken? Dat kan! Ook bieden wij een optie aan voor de voorbereidende reiziger, welke misschien op dit moment nog geen vaccinatie nodig heeft, maar wel van plan is een reis te gaan maken naar Kuuroord met een luchtje .