Zon, zee en Dengue: Onze reis naar Yucatan

Auteur:
Jet veldhuizen met hond in Mexico
Jet van Veldhuizen
Ik ben Jet (1995) en ik werk als onderzoeker Publieke Gezondheid en Infectieziektebestrijding bij de GGD West-Brabant. Ik doe graag nieuwe ervaringen op door het maken van verre reizen, maar ik geniet ook van vakanties dichterbij huis.
Header illustratie

Mexico ‘here we come’!

Samen met een vriendin reis ik naar Yucatan, Mexico. We reisden eerder al 3 maanden rond in Zuidoost Azië. Onze vaccinaties zijn dus allemaal nog geldig. Na enig speurwerk online blijkt dat we niets meer nodig hebben, alleen wat muggenspray tegen de denguemuggen. 

We starten op een eiland voor de kust van Yucatan. Als we de boot afkomen, kijken we elkaar aan: “Hier kunnen we wel een week verblijven, prachtig hier!” Van de beheerder van het hostel horen we dat er een stukje verderop veel flamingo’s en pelikanen zijn, vooral als het eb is. Dan kun je ze vinden op de zandbanken. Dus na het eten maken we een wandeling naar dat stuk van het eiland waar we ook de ondergaande zon zien. 

Water op de weg en bij de bouwplaatsen

We lopen langs bouwplaatsen van nieuwe resorts. Omdat het vorige week veel regende liggen er veel plassen op de weg, maar ook in de kuilen bij de bouwplaatsen. Blijkbaar vinden muggen dat heel fijn, want we worden op de route naar de flamingo’s helemaal lek gestoken. Fanatiek gebruiken we onze muggenspray, maar daar steken deze muggen gewoon doorheen! Het zijn er ook echt veel. We lopen snel door en wat we dan zien: zo mooi. Dat hadden we alleen nog maar in dierentuinen gezien: flamingo’s en pelikanen in hun eigen habitat, prachtig. 

Cenote Mexico met lianen en zwemmers

Naar de cenotes

Na een week op het eiland nemen we de boot naar het vaste land. Niet ver van ons hostel zijn cenotes, paradijselijke stukjes water in een grotachtige jungle-omgeving met veel begroeiing. Je kunt er zwemmen. Het water is er vaak helder blauw, zo mooi. Ook daar zitten muggen, veel muggen. Maar door het mooie uitzicht en het helder blauwe zwemwater vergeten we dat snel. 

Ziek door dengue

Een dag na de cenotes worden we allebei ziek: toenemende koorts, spierpijn in onderrug, geen eetlust. Omdat we allebei ziek zijn en geen eten kunnen halen, verzwakken we. Na 3 dagen hebben we het dal gehad. Maar dan ineens: huiduitslag en de jeuk. En moe, zo moe. "Dit zou wel eens dengue kunnen zijn" bedenken we ons. De benauwde warmte werkt dan ook niet echt mee. We kunnen gelukkig wat langer in ons hostel blijven en knappen wat op. We reizen door naar het volgende hostel, maar erg veel ondernemen we niet meer. De dengue-infectie hakt er bij ons allebei behoorlijk in. Zijn het de muggen van het eiland geweest of in de cenotes? Aan de tijd tussen besmetting en ziekte te zien, moet het op het eiland zijn gebeurd, de plassen water op de weg of de broedplaatsen bij de bouwplaatsen van de nieuwe resorts.   

Gaan we nog reizen?

We hebben allebei nog lang last van de dengue infectie. Behalve moeheid, ook haaruitval. Na een half jaar lijkt alles weer bij te trekken, maar dit willen we niet meer. Toch laten we ons bloed even testen om er zeker van te zijn dat het dengue is. En dat is het. Omdat we de volgende keer een ernstiger ziektebeeld kunnen krijgen, willen we wel die vaccinatie. Alleen moeten we wachten tot er een jaar voorbij is. Tot die tijd kiezen we maar een bestemming waar geen dengue voorkomt. 

 

Afbeelding
Zandstrand Mexico met rieten parasols

Maak nu een afspraak

Ga jij op reis? Zoek op deze GGD website welke vaccinaties je nodig hebt en welke maatregelen je verder kunt treffen.