Eten en drinken

Hoe heerlijk is het om op vakantie lekker te eten en te drinken. De hygiene in de (sub)tropen is echter vaak minder goed dan in Nederland. Lees de tips om het risico op een voedselinfectie zo klein mogelijk te houden.

ETEN

  • Schil uw fruit zelf in plaats van kant-en-klaar geschild fruit te eten dat door anderen is geschild
  • Eet geen rauw of halfrauw vlees (tartaar!) of vis (sushi).
  • Eet ook geen rauwe schelpdieren (mosselen, oesters en dergelijke).
  • Eet geen sauzen en desserts die gemaakt zijn van rauwe of niet goed gekookte eieren 
  • Sla is vaak gewassen in kraanwater. Dit kan diarreeklachten veroorzaken.
  • Eet alleen verpakt ijs.
  • Houd personen die buikpijn en/of diarree hebben buiten de keuken en druk ze op het hart hun handen vaak en goed te wassen, zeker na gebruik van het toilet.
  • Kookt u zelf? Was dan groenten en fruit in schoon, gekookt water of mineraalwater.
    Was uw handen goed met zeep na gebruik van het toilet, vóór u gaat koken en vóór u gaat eten. Als er geen zeep is, gebruik dan een desinfecterend middel (alcohol handgel).
  • Was gebruikt keukengerei goed af met heet water en een schoonmaakmiddel.
    Uw eten is betrouwbaar als u het snel aan de kook brengt (100ºC) en het goed laat doorkoken.
  • Op voedsel zijn meestal kleine hoeveelheden ziekteverwekkers aanwezig. Als het voedsel gekoeld wordt (onder de 8 graden Celsius), vermenigvuldigen deze ziekte verwekkers zich niet massaal. Houd eten dus goed gekoeld.
    Bewaar geen etensresten.
  • Bescherm voedsel tegen vliegen.
  • Onthoud: wantrouw rauw!

 DRINKEN

  • Drink, ook in Oost-Europese landen, geen kraanwater, maar water, vruchtensap etc. uit verzegelde flessen.
  • Ijsblokjes zijn meestal gemaakt van kraanwater. Vermijd ze daarom.
  • Thee en koffie bereid met goed doorgekookt water kunt u gerust drinken.
  • Drink geen ongekookte (bijv. in cappuccino) of ongepasteuriseerde melk.