Afweerstoornissen en gele koortsvaccinatie

27 mei 2017
Header illustratie

Heb je plannen om een reis te maken naar Midden-Afrika of Zuid-Amerika én gebruik je medicijnen die de afweer verminderen? Lees dan voor het boeken van de reis eerst dit artikel.

Gele koorts; een risico?

In verschillende landen in Midden-Afrika en Zuid-Amerika komt gele koorts voor. Gele koorts is een gevaarlijke ziekte die door muggen wordt overgebracht. Deze muggen steken vanaf de vroege ochtend tot de late avond. Iemand die gele koorts oploopt krijgt klachten die kunnen variëren van lichte, griepachtige verschijnselen tot koorts met bloedingen. Dit kan leiden tot de dood. Kijk voor meer informatie op onze pagina over gele koorts. Ga je naar gebieden waar gele koorts voorkomt, dan is een vaccinatie zeker aanbevolen en in sommige gevallen zelfs verplicht. Haal de vaccinatie minimaal 10 dagen voor vertrek.

Gele koorts en afweerstoornissen

Tegen gele koorts kun je jezelf laten vaccineren. Het vaccin bevat verzwakt levend virus. We noemen het ook wel “levend” vaccin. De vaccinatie is voor de meeste mensen veilig. Maar dit geldt niet voor mensen die een afweerstoornis hebben.

Afweerstoornissen worden veroorzaakt door verschillende ziekten, denk aan HIV. Maar ook bepaalde medicijnen kunnen de afweer verlagen. Bijvoorbeeld chemotherapie of medicijnen tegen reuma, maar er zijn er nog veel meer. Afweerverlagende medicijnen worden tegenwoordig bij vele aandoeningen gebruikt.

Risicogroepen voor gele koortsvaccinatie

Een vaccinatie tegen gele koorts moet ook bij de volgende groepen zorgvuldig afgewogen worden:

  • zwangeren;
  • kinderen onder de negen maanden;
  • mensen die na hun zestigste levensjaar een eerste vaccinatie tegen gele koorts krijgen.

Bij hen is sprake van een grotere kans op ernstige bijwerkingen.

Wat te doen als ik geen vaccinatie mag?

Op het spreekuur bij de GGD bekijken we of je tegen gele koorts gevaccineerd kunt worden. Is dat niet het geval, dan bespreken we met jou de mogelijkheden om evt. de reis om te boeken naar een minder risicovol land. Het is natuurlijk een enorme teleurstelling als je al geboekt hebt en dan pas hoort dat de door jou geboekte reis een reëel gevaar oplevert voor je gezondheid.

Maak daarom, voor het boeken van de reis, een afspraak bij een GGD bij jou in de buurt, zeker als je een afweerstoornis hebt.

Afbeelding

Maak nu een afspraak

Ga jij op reis? Zoek op deze GGD website welke vaccinaties je nodig hebt en welke maatregelen je verder kunt treffen.