De alarmcentrale

Header illustratie

Wanneer je een reisverzekering afsluit, heb je recht op de hulp van een alarmcentrale. Maar wat houdt die hulp precies in?

De alarmcentrale biedt hulp als je in het buitenland in de problemen raakt. De alarmcentrale helpt ook bij gezondheidsproblemen. Word je ziek of heb je een ongeluk gehad? Dan kun je de alarmcentrale 24 uur per dag bellen. Het telefoonnummer van de alarmcentrale staat op de achterkant van je zorgpas. De alarmcentrale zorgt ervoor dat je goede medische hulp krijgt in het buitenland. Zij vertellen je bijvoorbeeld naar welk ziekenhuis je kunt gaan. Er is ook vaak een garantie van betaling nodig voor een behandeling. De alarmcentrale kan dan garant staan voor de kosten. Ook kunnen zij vervoer naar de hoofdstad of naar Nederland regelen als dat nodig is.

Kosten

De kosten die de alarmcentrale maakt, vallen onder je reisverzekering. Dit geldt ook voor kosten van opsporing en redding. Deze kosten kunnen hoog zijn, als er bijvoorbeeld een helikopter of een reddingsteam moet komen. Daarom is het van belang om een goede reisverzekering te nemen. Zeker als je een sportief of avontuurlijk type bent.

Dierenbeet

Als je door een dier gebeten bent, heb je medische hulp nodig. De alarmcentrale kan kijken wat voor een behandeling er nodig is, bijvoorbeeld of je antistoffen tegen hondsdolheid nodig hebt. Ze weten ook in welk ziekenhuis deze behandeling voor handen is. Soms is het nodig om naar een ander land te vliegen voor antistoffen of vaccinatie tegen hondsdolheid. De alarmcentrale regelt dit voor je. Als je een rabiës behandeling moet afmaken na je reis, bel hiervoor dan direct na aankomst de GGD in jouw regio. 

Andere problemen

Je kunt de alarmcentrale ook bellen voor advies en hulp bij kleinere problemen. Heb je medicijnen in het buitenland hebt gekregen en de bijsluiter niet kunt lezen? Ben je je bankpas verloren en wil je je rekening laten blokkeren? Daarvoor kun je ook bellen met de alarmcentrale. Je kunt ze zelfs voor je vertrek al om advies vragen. Bijvoorbeeld als je verwacht tijdens je vakantie medische hulp nodig te hebben. Dan weet je voor vertrek al welk ziekenhuis je het beste kunt kiezen tijdens je vakantie.

Download de app GGDreistmee voor tips Wat te doen bij…

Afbeelding

Maak nu een afspraak

Ga jij op reis? Zoek op deze GGD website welke vaccinaties je nodig hebt en welke maatregelen je verder kunt treffen.