Dengue vaccin

Header illustratie

Sinds april 2023 is er een vaccin tegen dengue op de Nederlandse markt beschikbaar. Dat is binnenkort bij de GGD verkrijgbaar. Dengue komt in zeker 128 landen voor en wordt overgebracht door besmette muggen. De laatste 50 jaar zien we een toename van het aantal besmettingen in de wereld. Wereldwijd worden 50-100.000 infecties per jaar gerapporteerd. Reizigers naar risicogebieden lopen ook risico op dengue. Bescherming tegen muggenbeten door goede antimuggenmaatregelen blijft belangrijk, ook als je gevaccineerd bent.

De denguevaccinatie

De nieuwe vaccinatie tegen dengue is met name van belang voor mensen die al eens dengue hebben doorgemaakt. De denguevaccinatie beschermt in 80% van de gevallen tegen dengue, en voorkomt 95% van de ziekenhuisopnames vanwege de ernstige vorm van dengue.  

De vaccinatie bestaat uit twee prikken met een tussentijd van drie maanden.
Het vaccin kan niet worden toegediend aan kinderen jonger dan 4 jaar, zwangere vrouwen of mensen met een afweerstoornis (bijvoorbeeld door medicatie). Ook als iemand kort geleden dengue heeft gehad, wordt niet gevaccineerd.
Het denguevaccin is nieuw. Ondanks uitgebreide testen zijn nog geen gegevens beschikbaar over langdurige werking. Daarom is het belangrijk om, ook als je gevaccineerd bent, een volgende keer opnieuw advies te vragen.

Wat is dengue?

Het denguevirus wordt overgedragen door een beet van een mug, van het soort Aedes. Deze muggensoort brengt ook chikungunya en het zikavirus over. De muggen die dengue overbrengen bijten overdag, vooral in de vroege ochtend en namiddag. Ongeveer vijf tot zeven dagen na een beet van een mug kun je ziek worden. Het lijkt op griep, met koorts, hoofdpijn en gewricht- en spierpijn (vandaar de naam knokkelkoorts). Bij koorts in (sub-) tropische landen moet je altijd een arts opzoeken en je reisverzekering bellen.

Meer weten over dengue?

 

Afbeelding
Dengue vaccinatie

Maak nu een afspraak

Ga jij op reis? Zoek op deze GGD website welke vaccinaties je nodig hebt en welke maatregelen je verder kunt treffen.