ZIKA-virus

In 2015 en 2016 was er een uitbraak van zikavirus in Midden- en Zuid-Amerika. Inmiddels is het risico op zikavirus sterk afgenomen in deze gebieden.
Header illustratie

                                               

In 2015 en 2016 was er een uitbraak van zikavirus in Midden- en Zuid-Amerika. Toen duidelijk werd dat dit virus aangeboren afwijkingen kan veroorzaken, werd zwangere vrouwen afgeraden om naar dit gebied te reizen. Inmiddels is het risico op zikavirus sterk afgenomen in deze gebieden. Het virus wordt overgedragen via een besmette dengue- of gelekoortsmug. Het blijft belangrijk om maatregelen tegen muggenbeten te nemen om jezelf te beschermen tegen zikavirus.

Wat betekent een infectie met zikavirus?

Een infectie met het zikavirus verloopt meestal zonder symptomen. Wanneer men wel ziek wordt, krijgt men meestal een soort griep: koorts, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn. Soms komt huiduitslag voor. De ziekte lijkt erg op dengue. De meeste mensen herstellen binnen een week zonder problemen.

Zwangerschap en zikavirus

Het risico om een zikavirusinfectie op te lopen is erg klein, maar niet nul. Besmetting met het zikavirus gaat meestal goed. Bij 6% van de kinderen komen aangeboren afwijkingen, zoals microcefalie, voor. Zwangeren of vrouwen met een zwangerschapswens moeten zelf de afweging maken of zij een reis met een klein risico op zikavirus willen maken. Reizen naar de tropen blijft risicovol voor zwangeren, met name in het eerste en derde trimester. Voor een advies op maat, kun je je laten informeren op het spreekuur.

Meer weten?

15-11-2021

Zika virus GGD

Maak nu een afspraak

Ga jij op reis? Zoek op deze GGD website welke vaccinaties je nodig hebt en welke maatregelen je verder kunt treffen.