Zwangerschap en reizen

Bent u zwanger of van plan dit op korte termijn te worden en wilt u een reis maken? Reizen tijdens de zwangerschap hoeft geen probleem te zijn. Bereid u goed voor en pas eventueel uw reisplannen aan. Zeker als u wilt reizen naar landen waar malaria of gele koorts voorkomt. Bedenk dan of deze reis noodzakelijk is.

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in uw lichaam: de weerstand is verminderd. Dit geeft een hoger risico op infecties. De kans dat u medische hulp nodig heeft is groter. De veiligste reisperiode is het tweede trimester van de zwangerschap: de vierde tot en met zesde maand. De meeste vrouwen voelen zich dan het fitst en de kans op problemen is dan het kleinst.

Vaccinaties

Strikt genomen mogen de meeste vaccinaties tijdens de zwangerschap gegeven worden. Als het niet anders kan, dan doen we dat ook. Vaccinaties met ‘levend vaccin’, zoals gele koorts, geven we liever niet. Onze ervaring is dat de meeste vrouwen het geen prettige gedachte vinden om tijdens de zwangerschap gevaccineerd te worden. Het risico van vaccinatie wegen we af tegen het risico op een infectie tijdens de reis.

Handig om te weten:

 • Heeft u reisplannen en een zwangerschapswens? Laat u dan alvast vaccineren.
 • Na een vaccinatie tegen gele koorts, bof, mazelen en rode hond is het beter om de eerste maand niet zwanger te worden.
 • Reizen naar een gebied met malaria, gele koorts of zikavirus wordt sterk ontraden.

Vragen over ZIKA en zwangerschap?

Lees de berichtgeving op de ZIKA-pagina

Reizigersdiarree

Reizigersdiarree is ondanks goede hygiëne niet altijd te voorkomen. Wij raden het gebruik van een diarreeremmer tijdens zwangerschap af. U kunt wel ORS (een suiker/zoutoplossing) gebruiken. ORS stopt de diarree niet, maar voorkomt uitdroging. Bovendien voelt u zich dan wat fitter.

Raadpleeg een arts bij één of meer van de volgende klachten:

 • diarree die langer dan 24 uur duurt
 • meer dan 3 keer waterdunne ontlasting binnen 8 uur
 • koorts 38.5°C
 • diarree met slijm en/of bloedbijmenging
 • diarree met aanhoudend braken

Malaria en gele koorts

Een infectie met malaria of gele koorts tijdens de zwangerschap vormt een ernstige bedreiging voor zowel moeder als kind. Optimale bescherming tegen malaria is in de zwangerschap niet altijd mogelijk. Daarom raden wij u af tijdens de zwangerschap naar malaria- of gele koortsgebieden te reizen. Gaat u toch op reis naar zo’n gebied? Bezoek dan tijdig ons reizigersspreekuur. De reizigersadviseur bekijkt dan samen met u de mogelijkheden.

Vliegreizen

Bent u (meer dan) 36 weken zwanger? Dan nemen de meeste luchtvaartmaatschappijen u niet meer mee, vanwege de kans op een vroegtijdige bevalling in het vliegtuig. Bij een tweelingzwangerschap ligt deze grens op 32 weken. Het is medisch onverantwoord te vliegen na de 37e week van de zwangerschap tot zeven dagen na de bevalling.

Koorts

Tijdens de zwangerschap bent u bevattelijker voor ziektes. Ga in de (sub)tropen altijd naar een arts als u koorts (38.5°C) heeft. Hoge koorts kan negatieve invloed hebben op de baby en in het ergste geval de bevalling op gang brengen. Tijdens de zwangerschap kunnen niet alle medicijnen gebruikt worden. Paracetamol kan echter veilig genomen worden.

Medische hulp

De medische voorzieningen in de (sub)tropen zijn meestal slechter dan in Nederland. U mag niet alle geneesmiddelen tijdens de zwangerschap gebruiken, wat de behandeling van infectieziekten moeilijker maakt.

Gaat u bevallen in de (sub)tropen? Doe dit dan in een land waar het transfusiebloed wordt gecontroleerd op HIV en hepatitis B. Een bloedtransfusie komt gelukkig niet vaak voor, maar kan nodig zijn als er tijdens of na de bevalling complicaties optreden met veel bloedverlies.

Overige adviezen

 • Heeft u een verhoogd gezondheidsrisico of een verloskundige risicofactor, dan kunt u beter afzien van reizen.
 • Vraag voor het reserveren van uw reis naar het beleid van de luchtvaartmaatschappij.
 • Overleg vooraf met uw huisarts welke medicijnen u tijdens de zwangerschap eventueel kunt gebruiken.
 • Controleer uw reisverzekering.
 • Kies een reisbestemming met voldoende medische voorzieningen.
 • Let goed op uw persoonlijke  hygiëne.
 • Verblijf niet te lang boven de 3000 meter, vanwege een mogelijk zuurstoftekort.
 • Ziek met koorts? Raadpleeg direct een arts!

In het vliegtuig

 • Vraag naar een zitplaats aan het gangpad voor meer beenruimte en comfort.
 • Loop elk half uur een stukje om trombose te voorkomen.
 • Drink voldoende water, in een vliegtuig is de lucht namelijk erg droog.

Advies op maat

Het wel of niet vaccineren van zwangere vrouwen is maatwerk en dient door deskundigen op het gebied van reizigersadvisering te gebeuren. De risico’s zullen per land en per situatie bekeken worden. Het risico op ziekte en de te verwachten ziektelast en de mogelijke bijwerkingen van vaccins, dienen zorgvuldig tegen elkaar afgewogen te worden. Daarnaast krijgt u een flink aantal aanvullende adviezen en tips. Soms kan het verstandiger zijn uw reisbestemming te herzien.

Maak bij voorkeur minimaal 6 weken voor vertrek, een afspraak voor het reizigersspreekuur op de GGD bij u in de buurt.