Gele Koorts Brazilië

In Brazilië is een uitbraak van gele koorts gaande. Deze begon vorig jaar al, maar leek in het najaar over zijn hoogtepunt heen te zijn. Daarna werden er echter toch weer meer mensen ziek of kwamen te overlijden. Een groot deel van Brazilië is inmiddels risicogebied voor gele koorts geworden. Hieronder vallen ook de regio's en de steden Rio de Janeiro en São Paulo. Volg de pagina van CDC voor de actuele kaart en stand van zaken.

Gele koorts wordt overgebracht door een mug. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Meer informatie over gele koorts vindt u op onze pagina over deze ziekte.

Advies voor reizigers:

Ga je naar risicogebied voor gele koorts? Zorg dan dat je een gele koorts vaccinatie hebt ontvangen. Op de website van de WHO en CDC staan de risicogebieden vermeld. De adviseur op het spreekuur kan u ook vertellen om welke regio's het allemaal gaat. Bron: LCR en WHO.

Overige maatregelen

Naast vaccineren is het belangrijk dat u antimugmaatregelen treft. Bescherming tegen muggen is ook belangrijk om andere ziekten die door deze mug kunnen worden overgebracht te voorkomen, denk aan dengue (knokkelkoorts).

  • Draag overdag zoveel mogelijk bedekkende kleding
  • Draag lichte kleuren: muggen voelen zich aangetrokken tot donkere kleding.
  • Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen.
  • Smeer de onbedekte huid in met een insectenwerendmiddel met minimaal 30% DEET
  • Gelijktijdig gebruik van zonnebrandcrème en DEET: eerst zonnebrandcrème opsmeren. Na een half uur tot uur pas DEET aanbrengen. Gebruik bij deze combinatie een niet vettige zonnebrandcrème. 
  • Doe het middagdutje onder een klamboe. Laat baby’s altijd onder een klamboe slapen.
  • Gebruik geen parfum of geurende deodorant of aftershave.